Taproot یا تپ روت تنها و آخرین به روزسانی بیت کوین است که به منظور افزایش حریم خصوصی و کارآمدی انجام گرفت. این به روزرسانی که در تاریخ 14 نوامبر با موفقیت انجام گرفت؛ ایده ای بود که گرگوری مکسول به عنوان توسعه دهنده هسته بیت کوین در ژانویه 2018 مطرح کرد. در این پیشنهاد ارتقا شبکه بیت کوین با اسکریپت قابل تغییر همزمان با حفظ حریم خصوصی کاربران مد نظر قرار داشت. او طرحی را رونمایی کرد که شامل ابزار رمزنگاری جهت افزایش بیش از پیش حریم خصوصی کاربران بیت کوین بود. این طرح و پیشنهاد به عنوان تپ روت نام گذاری شد. در ژانویه 2020 پیتر وویل دیگر توسعه دهنده هسته مرکزی بیت کوین به روز رسانی تپ روت را به کتابخانه Bitcoin Core اضافه نمود.
اگر بخواهیم ساده صحبت کنیم به روزرسانی تپ روت با هدف بهبود مقیاس پذیری و حریم خصوصی انجام گرفت. این به روزرسانی توانست کارایی شبکه لایتنینگ را نیز بهبود بخشد چرا که کارمزد تراکنش های پیچیده را کاهش داده و شبکه را منعطف تر نمود.
تپ روت فناوری بزرگ بیت کوین را کاراتر کرد و به همگان یادآوری نمود که بیت کوین مهم است.
اجزای به روزرسانی تپ روت
به روزرسانی تپ روت از سه قسمت شامل امضای اشنور، تپ روت و تپ اسکریپت تشکیل شده است. به عبارتی به مجموع این سه به روزرسانی بیت کوین که به اختصار BIP نام دارد؛ تپ روت گفته می شود.
تپ روت از سه BIP شامل 340، 341 و 342 تشکیل شده است که همان امضای اشنور، اسکریپت و تپ روت شناخته می شوند. در ادامه بیشتر در مورد هر کدام از این اجزا صحبت کرده و معایب و مزایای آن را بررسی می کنیم:
BIP340 یا امضای اشنور
امضای اشنور یا SCHNORR SIGNATURE یک طرح رمزنگاری است که توسط ریاضی دان آلمان اشنور برای توسعه بیت کوین استفاده شد. این ریاضی دان سال ها با کمک ثبت اختراع و حقوق ثبت، الگوریتم خود را حفظ کرد اما در سال 2008 این حق انحصاری منقضی شد و ساتوشی ناکاموتو توانست طرح امضایی را برای بیت کوین توسعه دهد. این الگوریتم رمز نگاری که مخفف Elliptic Curve Digital Signature Algorithm یا ECDSA نام گذاری می شود به این دلیل تغییر داده شد که این الگوریتم در چندین پروژه متن باز استفاده شده بود و عده بسیار زیادی این الگوریتم را درک کرده بودند. توسعه امضای اشنور و به کارگیری آن در به روزرسانی تپ روت نقطه آغازی برای نسل جدید امضاها در بیت کوین و سایر شبکه های بلاکچین خواهد بود.
مزایای استفاده از امضای اشنور
از جمله مزایای استفاده از امضای اشنور در به روزرسانی تپ روت می توان به سادگی و کارآمدی آن در تولید امضاهای کوتاه اشاره کرد.
دیگر مزیت این الگوریتم توانایی استفاده از چندین کلید در یک تراکنش پیچیده بیت کوین و ساخت یک امضای منحصر به فرد و یونیک است. به این شکل که امضای طرف های متعددی شرکت کننده در یک تراکنش با هم اجماع شده و یک امضای واحد منحصر به فرد تولید می شود. به این پروسه تجمیع امضا گفته می شود.
امضای اشنور از نظر امنیت، بسیار مطمئن عمل می کند و از حملات سایبری دو بار خرج کردن Double-Spend Attacks پیشگیری می کند.
نحوه کدگذاری کلیدهای عمومی و امضاهای ایجاد شده در این الگوریتم باعث صرفه جویی در فضای بلاکچین می شود.
BIP341 یا تپ اسکریپت
تپ روت که با BIP341 شناخته می شود؛ نحوه اسکریپت بیت کوین را شرح داده و برای ارزیابی و ادغام امضای اشنور به روزرسانی می شود. این پروسه توسط درختان مرکل انجام می گیرد.
حال شاید بپرسید که درختان مرکل چه هستند؟ درختان مرکل نوعی ساختار داده هستند که از یک هش اصلی و دیگر داده های مرتبط با آن ساختاری شبیه به برگ درختان را تشکیل می دهند. این درخت داده ها را در استخرهای بزرگ بیت کوین ساپورت می کند.
این به روزرسانی تپ روت روش جدیدی را برای فروش بیت کوین امکان پذیر می نماید. به این شکل که در اسکریپت پرداخت جهت تپ روت، کاربران این امکان را دارند که برای پرداخت کلید عمومی اشنور یا ریشه درخت مرکل استفاده کند.
BIP342 یا تپ روت
تپ روت BIP با به روزرسانی و اضافه کردن آپ کد، هزینه های تپ روت و امضای اشنور را تایید می نماید. پروسه به روزرسانی تپ روت به قدری جامع و در قالب کد است که بعید به نظر می رسد توسعه دهندگان آن برنامه جدیدی برای به روزرسانی بزرگ در ساختار بیت کوین داشته باشند.
مزایای Taproot برای بیت کوین
همانطور که می دانید اصولا به روزرسانی ها با هدف توسعه یک برنامه و پلتفرم انجام می گیرد. میزان موفقیت آن نیز بسته به نظر کاربران و کارشناسان خواهد داشت. اما به روزرسانی تپ روت توانست مزایای زیر را به بیت کوین اضافه کند:
استحکام بیت کوین را افزایش داد
الگوریتم امضای ECDSA توسط بسیاری از نرم افزارهای متن باز استفاده شده بود و الگوریتم امضای اشنور توانست به ساختار بیت کوین ایمنی بیشتری ببخشد. این الگوریتم توانست مشکلاتی از قبیل جعل امضا و حملات دو بار خرج کردن را برطرف کند.
استفاده از فضا بهینه شد
با استفاده از به روز رسانی تپ روت فضای بلاکچین برای انجام تراکنش های سریع بازتر شد. چرا که اغلب خروجی های P2TR نسبت به خروجی های قبل از اپدیت P2PKs فضای کمتری در بلاکچین اشغال می کنند.
کارمزد تراکنش های پیچیده کاهش یافت
از آنجایی که الگوریتم اشنور توانسته بود قابلیت اجماع امضا را به بیت کوین اضافه کند، حجم تراکنش های انجام معاملات پیچیده بیت کوین کاهش پیدا کرد. این خود دلیل کاهش کارمزد تراکنش های پیچیده بود اما کاهش طول امضا و کیدهای اشنور نیز فضای کمتری صرف کردند و هزینه ها را کاهش دادند.
به این شکل در طولانی مدت حجم داده تراکنش های پیچیده بیت کوین کم شده و به همین میزان هزینه ها کاهش یافته و در نتیجه کارمزد نیز کاهش می یابد.
حریم خصوصی افزایش یافت
به روزرسانی تپ روت همه خروجی ها شبیه به هم را یا ساده نشان می دهد و یا پیچیده نشان می دهد. به این شکل بدون دیدن بلاکچین نمی توان ماهیت تراکنش های انجام شده را تشخیص داد.
این به روزرسانی کاری کرده است که تمامی تراکنش های پیچیده به مانند یک خروجی ساده به نظر برسد و از سویی اسکریپت های احتمالی که جهت باز کردن قفل خروجی پس از تایید تراکنش استفاده می شوند کامل دیده نشود. نکته جالب آنجاست که تپ روت تراکنش های پیچیده شامل تراکنش هایی که به چندین امضا نیاز دارند و یا مواردی که با تاخیر منتشر می شوند همگی ساده به نظر برسند و ردپای درون زنجیره ای آن ها غیر قابل تشخیص باشد.
به این شکل Taproot با بر هم زدن نظم تراکنش ها ( ساده نشان دادن تراکنش های پیچیده و نشان ندادن تراکنش های تایید تراکنش) حریم خصوصی که از خطوط قرمز بیت کوین است را ارتقا بخشیده است.
انعطاف شبکه افزایش یافته است
الگوریتم امضای اشنور عملکرد قرارداد هوشمند بیت کوین را بهبود بخشیده و شرایط را برای انجام تراکنش های پیچیده ساده و ارزان نموده است.
امکان اسکریپت نویسی پیچیده را فراهم کرده است.
به روزرسانی تپ روت به توسعه دهندگان و طراحان وب بلاکچین اجازه می دهد که اسکریپت نویسی پیچیده انجام دهند به این شکل بیت کوین در چندین اسکریپت قفل می شود.
این مزیت یعنی کیف پول و سایر امکانات بیت کوین با قابلیت و توانایی بیشتری ایجاد شود.
شبکه لایتنینگ تقویت می شود.
تپ روت با ارزان تر کردن، انعطاف پذیرتر کردن و حفظ حریم خصوصی تراکنش ها، شبکه لایتنینگ را تقویت کرد.
تاثیر Taproot بر قیمت بیت کوین
حریم خصوصی و حفظ آن از خطوط قرمز بیت کوین است و از چالش های بزرگ برای توسعه دهندگان آن محسوب می شود. به عبارتی مقاومت در برابر سانسور از مهم ترین ویژگی های بیت کوین به حساب می آید. از آنجایی که هر به روزرسانی بیت کوین به افزایش کارایی می انجامد؛ پیش بینی می شود بعد از انجام آن قیمت بیت کوین حالت صعودی به خود بگیرد.
کلام آخر
به روزرسانی تپ روت از جمله به روزرسانی های بزرگ بیت کوین است که ویژگی های مد نظر موسس آن را ارتقا می بخشد. افزایش حریم خصوصی، کاهش کارمزد تراکنش های پیچیده و افزایش فضای بلاکچین از جمله مهم ترین مزایای این به روزرسانی برای تپ روت بوده است.